Vabilo na marčevski sestanek

Spoštovani,

vabimo vas na sestanek Astronomskega društva Orion, ki bo v petek 21. marca 2014 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje).

Dnevni red:

1. Igor Žiberna: Meglice (predavanje)

Ena najbolj zanimivih skupin oblik znotraj galaksij so prav gotovo meglice. Njihova raznolikost je tako glede nastanka kot morfologije zelo velika. V predavanju bomo spoznali tipizacijo meglic (te v grobem delimo na emisijske, refleksne, temne in planetarne) in njihov nastanek. Meglice kot oblike se lahko pojavljajo na začetku razvoja zvezd (emisijske meglice) ali koncu njihovega življenja (planetarne meglice). V predavanju bomo spoznali zgradbo posameznih tipov meglic, njihove značilnosti in najbolj znane predstavnike posameznih tipov meglic, s posebnim poudarkom na tistih, ki jih lahko opazujemo že s preprostimi optičnimi napravami. Na koncu predavanja bo podanih še nekaj nasvetov za njihovo opazovanje, predvsem informacij o pravilnem izboru filtrov za opazovanje posameznih tipov meglic.

2. Dnevi astronomije 2014

3. Razno

Člane AD Orion hkrati pozivam k plačilu članarine za leto 2014. Članarina za zaposlene znaša 20 EUR, za učence, dijake, študente, upokojence in nezaposlene pa 10 EUR. Številka transakcijskega računa društva je 04515-0000288307. Vljudno prosimo, da članarino poravnate najkasneje do 1. julija 2014.

Vljudno vabljeni

                                                           Prijazen pozdrav,

                                                                Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Sestanki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja