Komet Wirtanen,

Komet 46P Wirtanen, ki je bil odkrit pred slabimi 71 leti na observatoriju Lick v Kaliforniji (ZDA). Čas ene orbite okoli Sonca je 5,44 Zemljinih let, v prisončju se Soncu približa na 1,059 a.e., v odsončju pa od njega oddalji na 5,130 a.e. V prizemlju se je nahajal 16. decembra 2018, ko je njegova razdalja od Zemlje znašala 0,0774 a.e. Sij mu z oddaljevanjem pada, večina ocen sija v zadnjih dnevih leta 2018 pa se še vedno giblje okoli 5m.

Vir: Comet Observation database (COBS), 2018

 

Ravnina orbite kometa je na ekliptično ravnino nagnjena za 11,7°. Kometovo jedro ima po oceni premer pribižno 1,2 km do 1,4 km. Na fotografiji ga prepoznamo po značilni zeleno-modri barvi. Ta je posledica dejstva, da so plini, ki zapuščajo kometovo jedro v bližini Sonca (med drugim predvsem spojine ogljika in dušika: cianid (CN) in cianogen (CN)2) pod vplivom UV sevanja vzburjeni. Ta barva je kar pogosta pri komah kometov, ko se ti nahajajo v bližini Sonca.

Komet je že zapustil ozvezdje Voznika in se bo v začetku januarja 2019 gibal v ozvezdjih Ris in Veliki medved (glej zvezdno karto; krog na karti predstavlja običajno zorno polje daljnogleda 10x50mm). Magnituda mu bo pri tem seveda padala, še vedno pa bo to zanimiv objekt za opazovanje v daljnogledih ali manjših teleskopih. Naj slednje še posebej velja za tiste, ki (astro)fotografijo jemljejo kot sinonim za astronomijo ;-).

Komet 46P Wirtanen je bil sprva načrtovani cilj misije Rosetta/Philae, vendar so pri izstrelitvi satelita zamudili primerno časovno okno, zato so za nov cilj izbrali komet 67P Čurjumov-Gerasimenko.

V senci mimoleta kometa 46P Wirtanen pa se je na jutranjem nebu odvijala konjunkcija Jupitra In Merkurja. Žal je bilo v najbolj zanimivih jutrih v Mariboru oblačno vreme, tako da sem obe fotografiji posnel nekaj dni po tem (s 70-300 mm zoom teleobjektivom kar iz roke). Merkur je levo spodaj glede na Jupitra.

Igor Žiberna

Ta vnos je bil objavljen v Opazovanja z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.